Jos eilen harmittikin, kun runsaan lumipyryn jäljiltä sai pariin kertaan siivota auton lumesta, eikä auraamattomilla kaduilla liikkuminen ollut jalkaisinkaan kovin helppoa, niin tänään pyryn laannuttua ja auringon tultua esiin ei voinut kuin ihmetellä maailman kauneutta.

Viime talvi oli monen leudon jälkeen niin runsasluminen ja satumaisen kaunis, että väistämättä arveli sen olevan poikkeus. Kun ilmastonmuutos tulee hävittämään Suomesta entisenlaiset talvet, viime talvesta nautti kirjaimellisesti kuin viimeistä päivää. Puhdas lumi on niin kaunista.

 Nyt luonto näyttää antavan viimetalvisesta uusintaesityksen.

Mutta à propos ilmastonmuutos.

Tieteen tekeminen on siinä mielessä vaikeaa, että tosiasioiden kerääminen ja mittausten tekeminen ja niiden raportointi ei vielä ole tiedettä. Aineisto pitää osata jalostaa informaatioksi. Kaikkein vaikeinta on vetää informaatiosta johtopäätöksiä ja vielä sitäkin vaikeampaa on kaiken tämän pohjalta ennustaa mitä tuleman pitää.

Ilmastotieteilijät ovat keränneet sääolosuhteisiin liittyviä mittaustuloksia vuosikausia, jopa vuosikymmeniä. Tulosten pohjalta laaditaan tulevaisuutta ennustavia malleja. Niiden  mukaan talvet Helsingissä ovat muuttumassa lyhyemmiksi, lämpimämmiksi ja lumettomiksi. Mallien mukaan Helsingin talvet ovat muuttumassa sellaisiksi kuin ne ovat perinteisesti olleet Tanskassa tai jopa Keski-Euroopan talvien kaltaisiksi. Näinhän me  olemme saaneet lukea ja tämä on virallinen totuus - mantra.

Kun nyt kulkee ulkona, minun on ilmastotieteilijöiden mallinnuksia yhtä vaikea uskoa kuin oli Tuntemattoman Sotilaan Lahtisen hankala ymmärtää, että huolimatta vatsan murinoista ihmisellä ei voi olla nälkä, koska virkamiehet ovat annosten kalorit laskeneet ja niiden perusteella nälkää ei voi olla.

Ilmastonmuutoksen mallinnoksista huolimatta Helsingin lumettomasta talvesta ei näy jälkeäkään.

 

Kun lmatieteen laitoksen tutkija viime vuonna luennoi Helsingin yliopiston luonnontieteilijöiden alumnikokouksessa, hän totesi, että  joskin  ymmärrys ilmastonmuutoksesta - sen syistä ja seurauksista - on nykyään vähäistä, on intensiivisen tutkimuksen ansiosta kehitystä tapahtunut, koska aikaisemmin ymmärrys oli erittäin vähäistä. Tiedemiehille mikään ei  ole itsestäänselvää.

Kumma kyllä poliitikot ovat tässä asiassa tiedemiehiä viisaampia - tai ainakin varmempia. Sauli Niinistöä myöten viisaat päättäjämme julistavat kuin annettuna totuutena, mitä ilmastonmuutoksesta seuraa. Onkohan tässäkin taas niin, että mitä vähemmän jostakin asiasta tietää, sitä varmemmin siitä uskaltaa ajatuksiaan esittää.

 

Montyn ja minun pienille aivoille kysymys joka tapauksessa on aivan liian monimutkainen. Mutta kun silminnähden ne ennustukset, joita ilmastotieteilijöiden mallinnukset tarjoavat ovat täysin metsässä, niin jos ilmastonmuutos silti on totta, niin mallinnuksia kaiketi pitäisi vähän viilata toiselle hollille. Voihan olla, että ihmisen ilmakehään työntämät hiilidioksidimassat eivät lämmitäkään ilmastoa vaan tekevät jotain vallan muuta.