Voiko poliittista ilmastoa ennustaa meikeistä ja kampauksista?
Ehkäpä voi. Demareiden kannatus ei lähde nousuun kovasta oppositiopolitiikasta ja populistisista panostuksista huolimatta. Yritystä kuitenkin on – ja minusta se näkyy Jutta Urpilaisen ulkoisesta olemuksesta. Sanotaan, että meikin paksuus on kääntäen verrannollinen itseluottamuksen määrään: mitä paksumpi maali, sitä epävarmempi johtaja sen sisältä löytyy. Urpilaisen silmämeikki vahvistuu ja kampaus sähäköityy sitä mukaa kun kannatuslukujen nousu antaa itseään odottaa.

Ja jos muistelee aikaa taaksepäin, niin kujanjuoksun edetessä Anneli Jäätteenmäki ilmestyi julkisuuteen joka kerran uudessa supertyylikkäässä jakku- tai housupuvussa – aina silmiinpistävyyteen saakka. Aina siihen asti kunnes ulkoinen olemus yhtäkkiä viestitti romahduksesta, joka välittyi kuulijoille jopa ilman sanoja.

Minusta on kummallista, että naispoliitikon täytyisi arkityössään olla pyntättynä kuin suurta iltajuhlaa varten. Luulisi uusien vaatteiden alinomaisen hankkimisen, raskaan meikkaamisen ja kampaajalla istumisen vaativan niin paljon aikaa ja energiaa, että se jo haittaisi työntekoa. Eikä sekään vaihtoehto, että ulkoistaa oman tyylinsä luomisen ammattilaiselle, anna vakuuttavaa kuvaa.

En missään nimessä tarkoita, etteikö naispoliitikko tai naisjohtaja saisi olla tyylikäs. Tietysti saa. Hänenhän jopa pitää olla huoliteltu; mikä tahansa hapsenkakkiainen likaisine hiuksineen ja ryppyisine vaatteineen ei totisesti herättäisi luottamusta. Mutta jos meikki, kampaus tai asusteet kiinnittävät ensimmäisenä yleisön huomion, niin jossain on vika: väistämättä tulee mieleen, että tyyppi ei itsekään oikein usko sanottavansa painoarvoon, vaan varmuuden vuoksi nostaa uskottavuuttaan ulkoisilla seikoilla.

Ylilyönnin vaara on lähellä. Vahva johtaja ei tarvitse rekvisiittaa; joku Angela Merkl tai Hillary Clinton eivät tunnu tarvitsevan glamouria arvovaltansa pönkittämiseen. Vaikea olisi myös kuvitella kumpaakaan näistä naisjohtajista esittelemässä sulojaan verkkosukissa – edes leikillään.

 

Miten hirveän paljon helpommalla miehet pääsevät!