Väärin perustein päätetty


Kun Espoossa Haukikodin vanhukset päätettiin heidän ja heidän omaistensa tahdonvastaisesti siirtää muihin hoivalaitoksiin, tehtiin päätös väärin perustein. Päätöksen valmistellut virkamies toteaa tänään Helsingin Sanomissa, että häntä johdettiin harhaan. Vastaanottavassa yksikössä ei olekaan mahdollista osoittaa jokaiselle asukkaalle omaa huonetta, vaikka näin on annettu ymmärtää.

Mitä tämä kertoo päätöksiä valmistelevan koneiston motivaatiosta? Sanon koneiston, sillä virkamies, joka on näin helposti harhaan johdettavissa, on vain koneiston osa, joka työpöytänsä ääressä mekaanisesti selailee (tai on selailematta) papereitaan ja tekee ihmisiä koskevia päätöksiään puhtaasti tilastojen ja numeroiden pohjalta. Päättäjän tilalla voisi yhtä hyvin pyöriä automaattisesti ohjattu tietokoneohjelma.

Jos päätöksiä valmistelemassa olisi ihminen, joka ymmärtäisi, että hänen päätöksensä koskevat ajattelevia ja tuntevia ihmisiä, hän todennäköisesti nostaisi takapuolensa penkistä ja lähtisi paikan päälle katsomaan, millaisissa oloissa nämä ihmiset ovat nyt ja millaisiin heitä ollaan siirtämässä. Luulisi, että ammattilaista kiinnostaisi nähdä, millainen kosketuspinta hänen työllään on todellisuuteen. Tällä tavalla ei ehkä tulisi niin helposti johdetuksi harhaan.

Haukikodin siirtopäätös osoittaa, miten kaukana päättäjät ovat ihmisten arjesta.