HOK-Elanto siirtyy Arlan perusmaitoon. Valion erikoismaidot, kuten laktoositon jne pysyvät liikkeen valikoimassa. Aluksi uutinen huolestutti minuakin, mutta ymmärrettyäni, että myös Arlan maito lypsetään Suomessa suomalaisista lehmistä, rauhoituin, ainakin osaksi. Lehmien säilyminen Suomessa on tärkeää, koska se osaltaan auttaa Suomen maaseutua säilymään elävänä. Maidon jalostaminen ja jakelu tapahtuu suomalaisvoimin, joten nämä työpaikat säilyvät Suomessa. Se kenen pussiin toiminnasta kertyvät voitot solahtavat, on sekin tärkeää, mutta ei niin tunteita nostattavaa. Ulkomaista pääomaa ja sijoittajia Suomessa kaivataan: nehän juuri luovat työpaikkoja.

Markkinoille kehitetään uusia maitotuotteita jatkuvasti; nyt maitopurkin kyljessä mm. mainostetaan uutta laktoositonta luomumaitoa.

Luomutuotanto on oikein hyvä asia sinänsä, mutta maidon tuotannossa minusta on toissijaista se, että lehmien rehu on tuotettu ilman torjunta-aineita. Kaikkein tärkeintä olisi lehmien oikeus vapaaseen laiduntamiseen kesäkautena. Nyt vain maidon tuotanto on suureksi osaksi sellaista tehotoimintaa, että lehmät seisovat navetassa paikoilleen kytkettyinä ympäri vuoden.

Kun suomalainen joitakin oikein kummastelee, sanotaan että hän ”ihmettelee kuin lehmä uutta porttia”. Tai näin olen aina luullut (tai kuullut), mutta tänään sain kuulla että sanonta oikeasti kuuluukin: ”ihmettelee kuin lehmä uutta konttia.” Sanonta perustuu kuulemani mukaan siihen, että paimenpojilla oli eväät selkäkontissa. Lehmä heti huomasi jotain outoa jos kontti vaihtui.

No, tuijottaapa lehmä uutta porttia tai uutta konttia, niin toivotaan että hän tulevaisuudessa saisi entistä useammin ihmettelemisen aihetta monivirikkeisessä ympäristössä. Sekin on todistettu, että lehmät pitävät musiikista. Erityisesti klassinen musiikki saa ne lypsämään paremmin .