Kun joulukuussa kävin verikokeessa, pyysin lääkäriä lisäämään lähetteeseen myös kolesterolin mittauksen. Ihan noin vain uteliaisuudesta. Aikaisemmin matalahko kolesteroliarvoni oli nimittäin pikkuhiljaa ensin kohonnut yli suositusten, mutta asettunut Benecolin ja kalaöljyn avulla takaisin hyväksyttäviin rajoihin. Halusin siis vain tarkistaa tilanteen, kun edellisestä mittauksesta oli viitisen vuotta. Pettymys oli karvas, kun kokonaiskolesteroli huiteli kuudessa mmol/l ja LDL oli sekin luvattoman korkea.

Terveyskeskuksessa minut ohjattiin ravintoneuvojan puheille, mutta hän ei keksinyt ruokavaliossani tai elämäntavoissani mitään ratkaisevaa selitystä asiaan: syön vihanneksia, kalaa, ruisleipää ja kaurapuuroa.  Suklaan syöntiäkään ravintoneuvoja ei pitänyt erityisen pahana. Liikun sen mitä kohtuudella voi edellyttää, eikä painoindeksini anna aihetta muutokseen lääketieteellisellä perusteella – esteettisistä syistä kylläkin. Selitykseksi jäi vain geenit: sydäninfarkti on saatellut hautaan lähisukulaisiani sekä äidin että isän puolelta.


Ajattelin yrittää asian korjaamista ensin kevyemmin avuin ennen kuin lähtisin vaivaamaan lääkäreitä ja KELAa rasittamaan. Mainoksista olin lukenut punariisin ihmeitä tekevästä vaikutuksesta. Yleensä en helposti humpuukiin usko, mutta kun luin Duodecimissa julkaistun jutun punariisistä*, arvelin, ettei yrittänyttä laiteta. Ja toden totta: kun kuukauden punariisikokeilun jälkeen pääsin ravintoneuvojen lähetteellä verikokeeseen, olikin kokonaiskolesteroli pudonnut liki kaksi mmol/l ja LDL yli yhden mmol/l. Toki samalla myös HDL oli hivenen laskenut, mutta ei liian alas. Minusta tulos on ällistyttävä. En tosin tiedä, onko tulos kokonaan punariisin ansiota, koska lisäsin päivittäiseen ruokavaliooni samalla myös yhden purkin Evolusta, joka sekin alentaa kolesterolia. Summa summarum: pienillä luonnonmukaisilla keinoilla kolesteroliarvoja voi näköjään viilata haluttuun suuntaan.


*Punariisi valmistetaan valkoisesta riisistä määrätyillä hiivakannoilla käyttämällä. Valmistetta on käytetty Aasiassa satoja vuosia sydämen hyvinvointia edistämään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että punariisi sisältää samoja statiineja, joita lääketeollisuus käyttää kolesterolia alentavissa lääkkeissä.