Meillä on saatu nauttia hyvästä sienivuodesta - kiitos hyvän sienestäjäystävämme, joka on tuon tuostakin ilahduttanut meitä pussillisella suppilovahveroita. Suppilot ovat hyviä ja olemme nauttineet niitä monessa muodossa: keittona, kastikkeena, muhennoksena. Sipulin ja kerman kanssa tai ilman. Tänään kokeilin vähän toisenlaista: käytin suppiloita parsakaalin kuorruttamiseen. Hyvää tuli!

Tässä ohje:


Tarvitaan:

parsakaalia

suppilovahveroita
salottisipuli
suolaa
mustapippuria
kirveliä

voita
vehnäjauhoja 1 vajaa rkl
maitoa reilu 1 dl
keltuainen
valkuainen
juustoraastetta (mustaleima emmental)

voideltu uunivuoka
paistinpannu
pieni kattila
höyrytyskattila
vatkain + astia valkuaisen vaahdottamiseen

Tee näin:

Pilko parsakaali ja höyrytä kypsäksi.

Lämmitä silputtuja suppilovahveroita pannulla niin että vesi haihtuu pois. Lisää voi, kirveli, suola, mustapippuri ja silputtu salottisipuli. Freesaa miedohkolla lämmöllä niin että aromi irtoaa, mutta ettei sipuli ruskistu.

Samaan aikaan valmista kattilassa paksu valkokastike:
sulata voi, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää maito ja sekoita. Anna hautua muutaman minuutin ajan. Säädä maidon määrällä paksuus sopivaksi. Lisää sieni-salottisipulisilppu. Lisää keltuainen, sekoita. Lisää juustoraaste ja sekoita. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää valkuaisvaahto kastikkeeseen. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Levittele kypsennetyt parsakaalit voideltuun uunivuokaan ja kaada kuorrutuskastike palojen päälle. Ripottele päälle vielä hiukan juustoraastetta. Paista noin 20 min. noin 250 asteisessa uunissa.

Tarjoile gratiini lisäkkeenä esim. kokonaisena paistetun naudan sisäfileen, porsaanfileen tai broilerin kanssa. Kyytipojaksi tuoresalaattia, raikasta vettä ja hyvä punaviini esim. naudanfileen kanssa Chateau des Annereaux (Lalande de Pomerol) 2004.