Kuva:Vanhat hirret ovat sitä miltä näyttävät ja kestävät sukupolvelta toiselle.


Tyrmistyneenä luin eilisestä Hesarista miten huonosti nykyään rakennetaan. Nyt tehdään virheitä, jollaisia ennen ei osattu edes kuvitella. Milloin putket on jouduttu uusimaan ennen kuin asukkaat ovat muuttaneet sisään, milloin jätevedet on johdettu suoraan talon alle. Sellaistakin sattuu, että vessavedet johdetaan lattiakaivoon! Virheisiin syyllistyvät myös suurimmat rakennusliikkeet kuten YIT, NCC ja Skanska, jotka ovat olleet kuluttajariitalautakunnan syynissä viiden vuoden aikana useita kymmeniä kertoja. Uusiin asuntoihin liittyviä riitatapauksia lautakunta on ratkaissut lähes kahdeksan sataa.

Mistä oikein on kysymys? Asunnot ovat kuitenkin kalliimpia kuin koskaan. Eikö enää osata rakentaa? Vai onko niin, että rakentaminen ja sen valvominen eivät enää olekaan rakennusliikkeiden ydinosaamista. Jospa niiden ydinosaamista onkin projektinhallinta, taloushallinta ja markkinointi. Tärkeintä tuntuu olevan, että aliurakat saadaan nopeasti ja halvalla. Että aikataulut ja budjetit pitävät, että kauppa käy ja katetta syntyy. Sillä ei niin väliä pitävätkö putket, katot ja rakenteet.

Asumisessa on kiinni useimpien ihmisten koko omaisuus, ja asumisen mukavuus tai epämukavuus – jopa epäterveellisyys – määräävät pitkälti elämisen laadun. Paha juttu, jos kodin hankinta on kuin venäläistä rulettia. Rakennusyhtiöt tietävät tilanteen, mutta paine tehdä voittoa tekee asian muuttamisen vaikeaksi.

Ei kai tämä vain ole ajallemme tyypillinen ominaisuus yleisemminkin: ei niin väliä kuinka asiat oikeasti ovat, kunhan ne näyttävät hyvältä. Meille myydään illuusioita. Harmi, että ne pitää kuitenkin maksaa oikealla rahalla.