2191272.jpg
Nouvel Observateurin uusimmassa numerossa tarkastellaan onnellisuuden olemusta. Juttu on kattava: 48 sivua asiaa filosofian, uskonnon, luonnontieteen ja psykologian näkökulmasta. Kuvantamislääketiede on onnistunut löytämään aivoista alueet, jotka aktivoituvat kun ihminen tuntee itsensä onnelliseksi. Perinnöllisyystutkijat ovat saaneet selville, että ihmisen taipumus kokea onnellisuutta johtuu 50 %:sesti perimästä. Noin 8 % johtuu ulkoisista tekijöistä, kuten vauraudesta, menestyksestä tai parisuhteesta. Loppu runsas 40 % on kiinni ihmisen omasta toiminnasta. Onnellisuuden kanssa olisi siis vähän niinkuin musikaalisuuden: toiset ovat siihen taipuvaisempia kuin toiset, mutta kaikki voivat kehittyä - omien edellytystensä puitteissa.

Lääketieteilijät ovat nyt voineet kokeellisesti todistaa sen, minkä kansan viisaus on aina tiennyt: myötätunto ja hyvän tekeminen toisille tekee onnelliseksi. Tämä näkyy kuvantamistutkimuksessa tiettyjen aivoalueiden aktivoitumisena. Sama aivoalue aktivoitui myös tiibetiläismunkeilla jotka meditoidessaan ajattelivat myötätuntoisia ajatuksia ja toisten auttamista. Aivoalue  siis aktivoituu pelkän ajatuksenkin voimalla. Ilmiö on todettu myös kun on tutkittu aivoalueiden aktivoitumista pianoa soitettaessa, mutta myös ajateltaessa pianon soittamista. Mielikuvaharjoittelu on täyttä totta ja positiivinen ajattelu tuottaa tuloksia.

Onnellisuuden saavuttaminen näyttäisi edellyttävän kykyä ymmärtää itsensä suuren, ikuisen  kokonaisuuden osaksi.  Ajatus yhdistää Spinozan ajattelua Buddhalaisuuteen. Egon häivyttäminen on hyväksi. Kun Jean-Paul Sartre sanoi, että L'enfer, c'est les autres (helvetti on muut ihmiset), niin onkin  sanottava: L'enfer, c'est l'ego (helvetti on liiallinen kiinnittyminen omaan egoon).

Tältä pohjalta voisi uuteen vuoteen siirtyä lupaamalla
1. Nauttia elämästä.
2. Ajatella hyviä ajatuksia ja meditoida.
3. Tehdä hyvää toisille.

Sitten täytyy tietysti  myös voimistella ja siivota ja .... tehdä kaikkea sitä mitä on joka julmetun uusi vuosi itselleen luvannut.

Voi kun voisikin toivomalla saada maailmaan rauhan ja kaikkea hyvää. Vaan huonolta näyttää, hyvin huonolta. Ahtisaari voisi nyt vastata huutoonsa ja kertoa, miten Lähi-Itään se rauha tehdään.