Kummallista, miten tasavalta juhlii itsenäisyyttään vuodesta toiseen valitsemalla itselleen (puku)kuningattaren. Linnan juhlissa pääpaino on rouvien pukujen esittelyllä ja kilpailulla, kenen puku on kaikkein komein.

Puvut ovat huiman kalliita ja - päätellen siitä, että linnan vakiovierailla on joka vuosi uusi puku - niitä voitaneen käyttää vain kerran. En moiti käytäntöä, sillä kyllähän ne myös työllistävät suunnittelijoita ja ompelijoita ja varmasti myös luovat tekijöilleen markkinoita. Sitä paitsi kyllä elämässä saa olla myös kauneutta, hilpeyttä ja glamouria. On vain hauskaa, että joillakuilla riittää energiaa ja rahaa yhden illan koreilua varten.

Mutta mieleeni tuli ajatus pukuloiston edelleen hyödyntämiseksi. Jotteivät puvut turhaan jäisi omistajiensa riesaksi käyttämättöminä kaappitilaa täyttämässä, ehdotan, että puvut myytäisiin huutokaupalla ja rahat annettaisiin hyvään tarkoitukseen. Jokaisen puvun lahjoittaja saisi määritellä mihin haluaisi puvusta saadut rahat ohjata. Sitten lehdissä voitaisiin lukea mitä kukin on halunnut tukea: lasten terapiaa, veteraanien kuntoutusta, luonnonsuojelua … kuka mitäkin.

Itse asiassa tämä olisi paljon kiinnostavampaa kuin vain pukujen itsensä esitteleminen lehdissä. Ja tällä tavalla pukujen kantajatkin nostaisivat omaa profiiliaan paremmin kuin vain patsastelemalla kauniissa luomuksessaan. Tietenkin pukujen huutokauppaaminen olisi vapaaehtoista. Myös pukujen ostajat tulisivat tukeneeksi hyvää tarkoitusta.