Pari päivää sitten sattui Stockmannin vihannestiskillä silmääni maa-artisokkapussi. Puoli kiloa kauniin vaaleita, eikä edes kauhean muhkuraisia juureksia, juuri sopivasti yhtä keittoa varten (kahdelle kuitenkin). Otin kokeeksi ja kun tulos ylitti odotukset niin tein tänään encoren.

 

Helppoa oli ja hyvää tuli. Tässä ohje:

500 g maa-artisokkia

0,5 l vettä

0,5 tl suolaa

muutama pisara sitruunamehua

vastajauhettua mustapippuria

1 salottisipuli

pieni tilkka rypsiöljyä

1 dl kuohukermaa

1 kananmunan keltuainen

 

Kuori maa-artisokat ja laita heti kattilassa  kylmään veteen, johon on lisätty suola ja mustapippuri sekä puristettu vähän sitruunaa.

Hienonna salottisipuli ja kuumenna sitä öljytilkan kanssa 1 minuutti mikrossa. Lisää se sitten kattilaan.

Keitä kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä.

Hienonna sauvasekoittimella kunnes keitto on paksua ja kuohkeaa. Lisää kuohukerma ja sekoita.

Riko munankeltuainen tarjoiluastiaan ja kaada keitto sen päälle.

 

Nauti keitto esimerkiksi paahdetun ruisleivän ja savukaritsan kanssa.

Maa-artisokkakeitto on sosekeittojen kuningatar. Maa-artisokan maku on mieto ja niin hieno, että se ei vaadi - tai oikeastaan siedä - mitään voimakkaita mausteita kaverikseen.

 *******

Sosekeitoista innostuneena kokeilin myös tomaatti-juureskeittoa, johon laitoin tomaattien kaveriksi porkkanaa ja juuriselleria tällaisissa suhteissa:

2 tomaattia

noin 100 g porkkana

noin 100 g juuriselleriä

300 ml vettä

0,5 tl suolaa

vasta jauhettua mustapippuria

tilkka kuohukermaa (ei välttämätön)

(kirveliä)

Valmistus samalla menetelmällä kuin maa-artisokkakeitto eli keitetään kunnes juurekset ovat pehmeitä ja hurautetaan kuohkeaksi sauvasekoittimella. Tilkka kuohukermaa pehmentää makua, mutta ei ole välttämätön. Keitto on aika voimakkaan makuinen jo sinällään, mutta voi siihen vähän ripauttaa kirveliä lisäpotkua antamaan.

Tomaatit ovat erityisen terveellisiä sisältämänsä lykopeenin ansiosta. Tomaattikeitto tarjoa vaihtelua tuoreen  tomaatin syömiseen. Lykopeeni kaiken lisäksi  imeytyy ihmisen elimistöön paremmin kuumennetusta kuin käsittelemättömästä tomaatista.