Mielenkiintoinen kirja. Barack Obama on mielenkiintoinen ja lahjakas oman tiensä kulkija. Kirjan luettuani olen entistäkin tyytyväisempi USA:n presidenttivaalin tulokseen. Obama on kirjoittanut kirjan nuorena, ilmeisesti ilman ajatustakaan siitä, että hän jonain päivänä olisi Amerikan presidentti. Obamalla on taustansa ja ennakkoluulottomuutensa vuoksi hyvät edellytykset kohdata erilaisuutta, hyvät edellytykset luoda asioista kokonaisvaltainen käsitys. Lahjakkuutensa, tahdonvoimansa ja karismansa avulla hänellä on hyvät edellytykset johtaa maailmaa haluamaansa suuntaan. Uskoisin, että hyvään suuntaan, niin lahjomattoman käsityksen hänestä myös tämän kirjan perusteella saa.

Sitaatti s.437: “They both disturbed and comforted me, those trees that looks as if they might uproot themselves and simply walk away, were it not for the knowledge that on this earth one place is not so different from another – the knowledge that one moment carries within it all that’s gone on before.”

Tässä kiteytyy hetkessä elämisen ydin: kaikki on tässä ja nyt. Itseään ja historiaansa ei voi paeta eikä tulevaisuus voi tuoda mitään sellaista josta ei jo nyt olisi mitään idulla.

Sivulla 429 Obama sanoo länsimaisen kehityksen tuomaan valtaa liittyen:

“You might have told him that these instruments carried with them a dangerous power, that they demanded a different way of seeing the world. That this power could be absorbed only alongside a faith born out of hardship, a faith that wasn’t new, that wasn’t black or white or Christian or Muslim but that pulsed in the heart of the first African village and the first Kansas homestead  - a faith in other people.”