Edellisessä postauksessani kerroin, millaista on kun tentissä ei tiedä mitään sappihapoista. Nyt näyttää siltä, että nykylääketiede ei tiedä mitä ajatella sappihappojen kaverista kolesterolista. Äskettäisen rasvakeskustelun jatkoksi tänään TV1:n MOT-ohjelma käsitteli uusimpia tutkimustuloksia kolesterolin vaikutuksesta valtimotauteihin ja sydänkuolemiin.

Yllätys, yllätys: sen jälkeen kun lääketehtaiden on täytynyt julkaista kaikki tutkimustulokset, siis myös ne jotka eivät tue vallalla olevaa näkemystä siitä, että veren korkea kolesterolipitoisuus johtaisi sepelvaltimotaudin syntyyn ja että kolesterolipitoisuuden alentaminen statiinilääkkeillä vähentäisi sydäntautikuolleisuutta, ei vallalla olevalle käsitykselle enää olekaan yksiselitteistä, tutkimusperäistä näyttöä. Päinvastoin, nyt näyttää siltä, että korkea kolesterolipitoisuus onkin riskitekijä vain tietylle potilasryhmälle: nuorehkoille miehille. Yli 50-vuotialle naisille sen sijaan optimaalinen kolesterolipitoisuus näyttääkin olevan välillä 6-9 mmol/l.

Tämä on aikamoinen uutinen sen jälkeen, kun meidät on ensin saatu vakuuttuneiksi siitä, että kaikki yli viiden mmol/l on vaarallista. Suomessa useita kymmeniä tuhansia ihmisiä saa statiinilääkitystä ilmeisesti aivan turhaan. Mikä apaja lääketeollisuudelle, mutta mitä tuhlausta yhteiskunnan varoilla! Puhumattakaan niistä potilaspoloisista, joille statiinit aiheuttavat haittavaikutuksia.

Nyt saa pöytään taas nostaa katkarapuja, mätiä, voita, munia ja suklaata. Ihanaa!