Asemasota. Rintamalla on aikaa puhdetöihin. Monen käsissä syntyy kaunista ja hyödyllistä jälkeä. Yksi puhdetyö on muita isompi, miehet veistävät saunaa syntymäpäivälahjaksi marsalkalle. Saunoja syntyy kaksikin, komeamman metsästysmajan lisäksi.

Pian tilanne muuttuu, tulee suurhyökkäys, joudutaan vetäytymään. Tulee rauha ja uudet rajat. Monet menettävät maansa ja mantunsa jo toiseen kertaan.

Mutta kotinsa rajan taakse jättävät eivät ole ainoita jotka joutuvat lähtemään. Myös Helsingin länsipuolella monet joutuvat jättämään kotinsa, kun Porkkala tyhjennetään.  Yksi lähtijöistä on marsalkan lääkäri, jonka huvila jää Neuvostoliiton vuokra-alueelle Obnäsiin, josta joskus paljon myöhemmin tulee Suomen armeijan alue. Lääkäri saa lunastaa itselleen uuden paikan Kirkkonummelta. Kun marski saa asiasta tiedon, hän tuumaa, että kun suomalainen rakentaa, hän aloittaa saunasta. Ja näin hän lahjoittaa rintamamiesten hänelle veistämän saunan lääkärilleen.

Sauna saa uuden asuinsijan Kirkkonummella, järven rannalla. Vuotta myöhemmin se saa kaverikseen mäen päälle keltaisen, tiilikattoisen huvilan. Sauna pääsee keskelle vilkasta perhe-elämää. Kaiket kesät sen ympärillä hyörii perhe ystävineen ja vieraineen. On lasten ystäviä, on ulkomaalaisia vaihto-oppilaita, on apuvoimaa, on koiria. Talvisin sauna saa uinailla muistoissaan. Vain loma-aikoina jouluna, hiihtolomalla ja pääsiäisenä on sen herättävä tarjoamaan löylyt pakkasessa kohmettuneille ystävilleen. Jossain myöhemmässä vaiheessa sauna saa kilpailijan, kun huvilan kellariin rakennetaan sähkösauna. Vaivaton, mukamas, lämpiää vain nappia painamalla ja kuuma vesi tulee hanasta. Mutta löylyn laadussa ja hämyisessä tunnelmassa nousukas ei pysty kelosaunaa voittamaan.

Näin kuluu leppoisasti nelisenkymmentä vuotta. Sinä aikana sauna on nähnyt lääkärin lasten kasvavan ja uuden sukupolven syntyvän. Vähitellen elämä sen ympärillä on kuitenkin alkanut hiljentyä. Se on kylvettänyt isäntänsä viimeisen kerran, eikä emäntä yksin jäätyään useinkaan enää jaksa tulla sitä lämmittämään. Lasten perheet ovat löytäneet uudet asuinsijat ja saunat muualta. On tullut muutoksen aika. Huvila myydään, sauna pääsee uuteen kotiin. Ja sille alkaa uusi elämä. Ihmisen aika on lyhyt, mutta kelosauna on valmis uuteen seikkailuun. Sillä olisi monta tarinaa kerrottavana sille, joka osaisi sitä kuunnella.

 

 

Perjantaipakina / Sauna

http://leelia.vuodatus.net/blog/1737714