Tämänkin lukuvinkin poimin Helena Petäistön suosituslistalta. David Servan-Schreiber johtaa psykiatrista yksikköä Pittsburghin yliopiston Vaihtoehtoisen lääketieteen keskuksessa ja opettaa Ranskassa Lyonin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän on arvostetun ranskalaisen Psychologies-lehden kolumnisti. Kirja on alunperin ilmestynyt ranskaksi nimellä Guérir le stress, l’anxiété et la dépression sans médicaments ni psychanalyse.

Kirja yllätti minut positiivisesti. Huolimatta markkinahenkisestä pikaopasmaisesta nimestään – tyyliin Miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa – se on täyttä asiaa. Mielen tasapainoon johtavat keinot ovat toki jokaiselle tuttuja: hengitystekniikka, mietiskely, jooga, akupunktio, ravinto (omega-3-hapot), liikunta, rakkaus, sosiaaliset suhteet ja itsensä ulkopuolisen asian palveleminen, mutta niiden vaikutuksen todentaminen nykylääketieteen keinoin, mm. aivojen kuvantamismenetelmillä, on ainakin minulle uutta. Kirja on kuin kansantajuinen yleiskatsaus aivotutkimuksen tuloksiin.

Kirja tarjoaa käytännönläheisiä neuvoja paitsi sisäisen tasapainon löytämiseen myös konfliktitilanteiden käsittelemiseen sekä sydämellä kuuntelemiseen toisen ihmisen auttamiseksi. Kuten ranskalais-amerikkalaiselta tekijältä voi odottaa, monet kirjan menetelmistä on nimetty kirjain-yhdistelmillä. (Tai ovathan nämä ADHD ym. lyhennelmät muotia muuallakin. Kun villit lapset ennen olivat joko vallattomia veitikoita (omat) tai kurittomia kakaroita (naapurin), juoksee koulun pihalla nykyään selviä aadeehoodee-tapauksia.)

Konfliktitilanteeseen kirjan tekijällä on ohjelma: Y.P.Y. – P.T.P. jonka kirjaimet kuvaavat kuutta tärkeintä empaattisen lähestymistavan kohtaa.

Y = ydin. Sanoma tulee kohdistaa sille, joka on ongelman ydin. Usein motkotamme asioista jollekin kolmannelle osapuolelle itse ongelmalähteen selän takana, jolloin hän joko ei lainkaan tule tietoiseksi meitä vaivaavasta asiasta tai sitten hän saa siitä ja juoruamisestamme tiedon vääristyneessä muodossa, mikä vain pahentaa asiaa.

P = paikka ja aika. Konfliktitilannetta ei ehkä kannata selvittää suuren yleisön edessä eikä silloin kun tunteet käyvät kuumina.

Y = ystävällinen lähestymistapa.

P = puolueeton käytös. Pysy faktoissa, älä syyllistä.

T = tunne. Kerro vain miltä sinusta tuntuu

P = pettymys. Omien tunteiden ilmaisua voi jatkaa kertomalla pettymyksestään tai tarpeistaan.


Sydämellä kuuntelemisen tekijä on tiivistänyt viiteen kysymykseen, jota kuvaa kirjainsarja: M-T-V-K-E.

M = mitä on tapahtunut?
T = tunteet. Miltä sinusta tuntuu?
V = vaikein asia. Mikä sinusta tuntuu kaikkein vaikeimmalta?
K = kestäminen. Mikä auttaa sinua parhaiten kestämään?
E = empatia. Keskustelun päätteeksi on aina tärkeää ilmaista vilpittömin sanoin, mitä on tuntenut toista kuunnellessaan.