Aattoilta kuluu meillä aina leipoessa. Siis syntymäpäivän aaton ilta – jouluaaton aatto.

Juhlapäivän eli jouluaaton viettäminen alkaa noin klo 11, josta lähtien ovet ovat avoinna uunipuuron ystäville. Tarjolla on aina myös viktoriaaninen taatelitosca-torttu, jonka olen leiponut lähes 30 vuoden ajan, viime joulua lukuun ottamatta, jolloin selkäni ei taipunut minkäänlaisiin paistohommiin.



Kakun juju on mantelirouhe, jolla korvataan osa jauhoista.

Tässä ohje:

1 kkp kiehuvaa vettä
1 kkp leikattuja taateleita
1 tl soodaa

Kaada kiehuva vesi leikattujen taatelien ja soodan päälle. Anna seistä ja valmista sillä aikaa taikina.

¼ kkp voita
1 kkp sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
½ kkp hienonnettua mantelia
1 ½  kkp karkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voi ja sokeri sotketaan, lisätään muna, jauhot ja mausteet sekä taatelimassa.
Voitele ja korppujauhota laakea piirakkavuoka ja levitä torttumassa ohuena kerroksena vuokaan. Paista 200 asteessa noin 20 min.

Valmista sillä aikaa kuorrutus:

150 gr. mantelilastuja
150 gr. voita
2 ¼ dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa

Sekoita ainekset kattilassa, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kolmisen minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes koostumus on sopivan tuntuista.
Kuorrutus levitetään tortun kypsymisen loppuvaiheessa sen päälle ja jatketaan paistamista kunnes torttu on saanut kauniin ruskean värin.